fbpx

Waar moet je naar kijken tijdens de keuze voor een nieuwe (groene) website host?

Als je bezig bent met het (laten) opzetten van een website dan heb je het vast wel eens voorbij horen komen: ’Hosting’. Maar wat is hosting precies, waar moet je op letten en waarom heb je hosting nodig? Wij nemen deze vragen met je door en gaan dieper in op de theorie rondom hosting en de hosting provider. Ook gaan we samen kijken naar hoe je bijvoorbeeld een website host check doet of hoe je checkt of een website wordt gehost bij een groene host door middel van de ‘groene hosting check’.

een detail van een groen blad met wat druppels, wat in deze synoniem staat voor de details van groene hosting

1. Hosting an sich

Laten we allereerst kijken naar wat hosting zelf is. Elke website/shop en/of mailbox moet ergens worden opgeslagen, oftewel ergens worden gehost. Als mensen je website bezoeken dan maken zij verbinding met de desbetreffende server waar jouw website op staat (in de toekomst zal dit ook ‘decentralised’ kunnen via IPFS maar daarover later meer). Deze verbinding loopt via het internet. Het apparaat van de bezoeker dat verbinding maakt met de server haalt via de server alle gegevens die moeten worden weergeven aan de websitebezoeker op. Al die gegevens bij elkaar worden dan voor de websitebezoeker als een website vertoont. 

We gaan zo verder in op de hosting provider zelf. Maar wat goed is om te weten is dat de server waarop een website staat vaak achterhaalbaar is voor andere. Je kunt dit vaak makkelijk inzien via een website host checker of via een groene hosting check waar een bepaalde website of shop wordt gehost. 

2. Hosting provider

Omdat servers vaak enorm prijzig zijn en veel technische kennis vergen besteden veel mensen met een eigen website het ’hosten’ van de site uit aan hosting providers. Maar er zit natuurlijk enorm veel verschil per hosting provider in voordelen en nadelen.

Een aantal hosts heeft bijvoorbeeld extreem snelle servers waardoor je website ook sneller wordt, maar dit zie je ook terug in de kosten. Terwijl hosts die minder dure servers gebruiken ook vaak goedkoper zijn om je website bij te laten hosten.

Ruimte

Ook moet je vaak betalen voor de ruimte die je in beslag neemt op hun server. Heb jij bijvoorbeeld een hele grote website, met veel afbeeldingen en pagina’s. Dan moet de hosting provider veel meer opslag ruimte verbruiken om jouw website te kunnen hosten. Want zoals eerder gezegd het apparaat van de bezoeker van een website haalt de gegevens/website-deeltjes van de server om uiteindelijk een volledige website te kunnen vertonen aan de bezoeker. Daarbij geldt hoe groter je website hoe meer ruimte die desbetreffende website in beslag neemt op de server. 

Prijs kwaliteit

Dit zul je ook terug zien in prijs, maar ook bij dit onderdeel moet je niet te veel naar de prijzen kijken. Want als je een te klein pakket aanschaft ben je in de toekomst misschien wel meer kwijt aan eventuele servicekosten als je wilt uitbreiden/upgraden dan dat je kwijt zou zijn aan een ruim genoeg abonnement vanaf dag 1. Maar zo zijn er nog veel meer onderscheidende factoren die host providers van elkaar onderscheid, waarvan bij ons duurzaamheid en persoonlijk contact de belangrijkste zijn.

Wil jij dit ook? Of wil jij hier meer over weten? Bekijk onze hosting pakketten of neem contact op.

Website host check

Zoals eerder benoemd kan je vaak zien bij welke website hosting een bepaalde website gehost wordt door middel van een website host checker. Een voorbeeld van een website host check is die van de SIDN. Die kun je vinden via deze link. Deze website host checker is eigenlijk meer een domeinnaam host checker omdat je hier gegevens kunt inzien van alle .nl domeinnamen. Deze gegevens komen vaak wel overeen met de gegevens van de host van een bepaalde site die aan dat domein gekoppeld is, maar daar kun je niet 100% op bouwen.

details van een groen blad wat in deze de details van groene hosting voorstellen

3. Groene hosting en de groene hosting check

Zo bieden wijzelf ook hosting aan. Waar wij ons zelf willen onderscheiden door ‘groen hosten’. Dit betekend dat onze hosting milieu vriendelijk wordt verzorgd. Wij doen dit door het gebruik van groene stroom/compensatie om onze servers draaiende te houden. Veel bedrijven hebben namelijk als overtuiging dat ze milieubewust willen worden en hun bijdrage willen leveren aan de toekomst.

Ook voor ons is dit een belangrijk streven en daarom dat wij de stap naar groene hosting hebben gezet. Naast een vinkje op een groene hosting check is dit wel echt een mooie manier waarop je als bedrijf zonder veel moeite een hele hoop verbruikte stroom kan compenseren en zo kan jij jouw bijdrage leveren. 

Groene hosting check

Websites die groen gehost worden kunnen zich onderscheiden door het gebruik van het ‘The Green Web Foundation’ keurmerk op de website. Wij voeren deze ook met trots onderaan onze pagina (zie onderaan onze website). The Green Web Foundation biedt via hun site (deze link) een groene hosting check aan, via die check kan je makkelijk zien of de hosting van de desbetreffende website via groene stroom verloopt. De groene hosting check is dus een simpele manier om te zien of een website ‘groen’ is.

4. Support

Bij veel diensten ben je gewend dat je altijd een klantenservice hebt via waar je je vragen kwijt kan. Maar dat is niet standaard bij iedere hosting provider. Het is dus belangrijk dat je hierop let en dat je kijkt wat wel en niet binnen jouw abonnement valt. Wij leveren zelf wel klantsupport en zoeken mee naar de antwoorden op vragen die gesteld worden. Echter kan je hier niet altijd vanuit gaan bij elke host. Het is dus echt van belang, al helemaal als je geen diepgaande kennis hebt, om te zorgen dat je een host vindt waar bijvoorbeeld een telefoonnummer direct vermeldt staat op de site.

Legitiem en Nederlands

Ook is het slim om te kijken naar waar het bedrijf gevestigd is en of ze KvK geregistreerd staan. Naast dat dit leuk staat in een website hosting ceck is het natuurlijk wel zo fijn om te weten dat je een Nederlands bedrijf achter je website hebt zitten. Anders kan je het probleem krijgen dat je met een niet nederlands sprekende support afdeling te maken krijgt.  

Wil jij dit voorkomen? Of wil jij hier meer over weten? Bekijk onze hosting pakketten of neem contact op.

Tijdzones

Stel je start bijvoorbeeld om 8:00 uur met je dag en je ziet dat je website niet meer bereikbaar is. Waarna je opzoek gaat naar het telefoonnummer van je host. Je wilt het probleem melden, want als jouw website offline is dan kunnen klanten je ook niet meer bereiken. Wanneer je het nummer gevonden hebt kom je er achter dat hun support desk open is van ’’8 am tot 9 pm E.T’’ wat betekend dat zij geopend zijn van 8 uur ochtends tot 9 uur avonds eastern time. 

Prijs kwaliteit

Oftewel ze gaan open zodra het 8 uur ochtends is in oost Amerika. Op het moment dat het hier dus 8:00 uur is staat de klok daar nog op 4 uur snachts. Dat zou betekenen dat je nog 4 uur moet wachten voordat je überhaupt kan melden dat je website offline is. Dit zijn details die vaak vergeten worden om te checken. Maar ze zijn wel echt van belang als het een keer mis gaat.

Doe dus onderzoek en kijk niet te naïef naar een mooie prijs. Want dat betekent dat er toch op één of meerdere vlak gecompenseerd is. En je wilt voorkomen dat je prijs is beperkt doordat je desbetreffende host alleen maar bespaart op de service. Want dan kan je nog heel goed uit de ‘groene hosting check‘ komen zodra je bijvoorbeeld een super groene host hebt maar als je dan geen goede service ontvangt dan kom je daar ook niet veel verder mee. 

groene takjes die het belang van groen ondernemen op subtiele wijze onderstrepen

5. De daadwerkelijke keuze voor een hosting provider

Het is natuurlijk lastig om een keuze te maken voor een provider. Vooral omdat je heel erg moet afwegen wat wel en niet onder je wensen valt. Denk aan het eerder genoemde groene hosten waar je een positieve groene hosting check van krijgt. Of aan de prijs kwaliteit verhouding of de support die geleverd wordt vanuit de hosting provider.

Je zult wel zien dat er veel prijsverschil zit in verschillende hosts. Vaak is dat wel te verklaren of terug te vinden in de geleverde kwaliteit. Staar je dus niet blind op de prijs maar kijk echt inhoudelijk naar een product.

Wat doen de andere in de markt?

Je kunt ook kijken naar wat andere in de markt doen. Eventueel kan jij hier ook wel iets uit halen. Doe bij een concurrent die groene hosting check of kijk waar hun domein hosting wordt gefaceliteerd met de website host checker. Op die manier kan je snel en makkelijk misschien weer achter nieuwe opties komen die eventueel ook iets voor jou kunnen betekenen. Of misschien kom je wel tot nieuwe inzichten, bijvoorbeeld dat jij de enige bent in jouw branche die groen host volgens de groene hosting check.

Zoals al vaker benoemdt over de website host checker geeft deze de gegevens over de domeinnaam en niet over de website zelf. Wel zie je heel vaak dat de domeinnaam de zelfde gegevens heeft als de website. Dus weet dat er altijd nog een kans is dat de hosting van de daadwerkelijke website hosting ergens anders is dan de website host checker aangeeft.

Website host checklist

Maak een checklist voor jezelf en ga die af. Wat is je budget en wat wil je daarvoor terug. Kijk ook eerlijk naar jezelf, hoe zit het met je technische kennis? Is het verstandig om voor een host te kiezen waar je aan ‘zelf-service’ doet ondanks dat je er niet veel verstand van hebt? Of heb je juist wel alle kennis maar betaal je te veel voor een volledig geautomatiseerd systeem?
Stel jezelf dit soort vragen, wees bewust van je host hun service, kosten en bijkomende. Want je host is uiteindelijk toch de brug tussen jou en je online website gebruiker.

Tot Slot

Wil jij dus zo min mogelijk risico lopen op problemen en vindt je duurzaamheid en persoonlijk contact belangrijk dan zijn wij misschien wel de aangewezen partij voor jou! Wil jij hier meer over weten? Bekijk onze hosting pakketten of neem contact op.

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs, projecten en branche gerelateerde informatie? Volg dan onze LinkedIn pagina:

Comments
Share
Renzo

Leave a reply